Over natuur en de stad

door Han van Hulzen

Herfst en winterbloeiers in de stad december 18, 2014

Filed under: Stadsnatuur — Han van Hulzen @ 11:30 am
Zegekruid

Zegekruid (Nicandra physalodes)

Na de eerste nachtvorst heeft zij het opgegeven, het grootbloemig violetbloeiende Zegekruid tussen de straattegels voor mijn huis. Bloeiend tot de laatste snik, en dat levert veel nakomelingen op. Ondanks het gebrek aan insecten in dit jaargetijde zitten haar lampionnen vol met zaden. Zelfbestuiving is dé oplossing voor veel exoten die bloeien als de meeste inheemse soorten al half aan hun winterslaap begonnen zijn. Een manier om je razend snel te verspreiden terwijl de anderen even niet opletten zo lijkt het. De stadse exoten leven nog in het seizoensritme van de gebieden van herkomst. In Peru, het moederland van Zegekruid is het nu gemiddeld zo’n 25 graden Celsius. En duizenden jaren evolutie buig je niet zo maar om. Voor het Zegekruid is het nu eigenlijk een ongebruikelijk koude lente. En als tropische plant weet ze onze winterperiode als zaadje toch verrassend eenvoudig te overbruggen.

Zo zijn er meer exoten die nu volop in bloei staan zoals het Harig knopkruid met zijn nietige vergrootglasschoonheid. Ook een van oorsprong tropische soort uit Zuid Amerika. Maar zelfbestuiving maakt dat ook sommige inheemse soorten nog een laatste kans aangrijpen zich voort te planten, zoals het Madeliefje en het Klein kruiskruid. Echte onuitroeibare straatvechters. Je kunt ze zo vaak plat trappen, plukken en maaien als je wilt, maar ze blijven terugkomen met bloemen bijna het hele jaar rond. Dan nemen ze het beperkende effect op hun genetische variatie op de koop toe.

En dan heb je natuurlijk nog de gemeentelijk plantsoenplanten. Vaak juist geselecteerd op hun ongebruikelijke bloeiperiode zoals de Japanse Voorjaarskers en diverse Aziatische Sneeuwbal varianten. Die planten zich in het geheel niet voort hier, maar dat was ook de bedoeling.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s