Over natuur en de stad

door Han van Hulzen

Het geheim van de paddenstoel december 2, 2013

vliegenzwam

vliegenzwam

Bomen doen nog even hun best in het pronken met hun meest gloedvolle bladerkleed. Maar nu is het de beurt  aan hun ondergrondse en binnenshoutse metgezel, de schimmel. Overal in de stad duiken ze op uit het niets, zo lijkt het, de paddenstoelen. Het zijn de vruchten van een schimmel die bloeit op de hoogtijdagen van verval en verrotting.

Het leven van schimmels speelt zich grotendeels af in het onzichtbare. Als we dan ook nog het enige zichtbare deel vooral in het meest schemerige jaargetijde te zien krijgen, en dit vaak een hallucinerende werking heeft. Ja, dan kun je bijgeloof verwachten en ga je bijna zelf in een hogere bedoeling geloven. Maar zonder de duistere krachten van schimmels zou het eenvoudig weg geen lente worden. Ze zijn de grote opruimers en omzetters die in stilte alle lawaaiige bladblazers belachelijk maken.

Naast dat ze alle planten door recycling voorzien van mineralen, werken ze ook in symbiose samen met vooral bomen. Ze omgeven wortels met hun draden en beschermen ze zo tegen uitdroging, giftige stoffen en parasieten. Deze mycorrhiza zoals die van kabouter Spillebeen met rood en witte stippen, de vliegenzwam (eik, beuk, giftig, hallucinerende werking) of de fopzwam (loofbomen, eetbaar) zijn in hun volle glorie immens van afmeting en capaciteit. Dan heb je het over meer dan meters, soms zelfs kilometers. Zo kunnen ze het vermogen van wortels om stoffen uit de bodem op te nemen tot wel 1000 keer vergroten en in ruil krijgen ze van de boom suiker.

Als zo’n zwamvlok de kans krijgt door te groeien zal ze ook bomen met elkaar verbinden zodat die onderling informatie kunnen uitwisselen. Dat wordt nog onderzocht, maar of ze die kans krijgen in de stad? Laat de oude bomen met rust en ook de grond er om heen en je zult beloond worden. In ieder geval met paddenstoelen.

 

4 Responses to “Het geheim van de paddenstoel”

 1. Caroline Reijn Says:

  Hallo Han, Interessant weer! Mooi hoor die samenwerking tussen bomen en paddestoelen. Zij ruimen dus het afval op. Voor mij weer een bewijs van een intelligente schepper. Groetjes, Caroline Date: Mon, 2 Dec 2013 10:04:09 +0000 To: c.reijn@live.nl

  • Gijs Grob Says:

   Wel leuk om te weten dat hét geheime wapen van de schimmels hun vermogen tot lignine-afbraak is. Lignine is een bouwstof van hout en een uitvinding van planten uit het Carboontijdperk. Dankzij lignine konden planten ineens heel hoog worden. Er was toen ineens een enorme toename van houtige planten en bomen. Dankzij de schimmels zijn die niet allemaal blijven liggen, maar werden ze ook afgebroken. Maar er is dus een tijd geweest dat schimmels dat nog niet konden, en hout dus gewoon bleef bestaan: onze (belangrijkste) huidige bron van steenkool.

   • Lignine schijnt de meest voorkomende stof op aarde te zijn, handig inderdaad als dat je voedselbron is. Heb het nog even nagezocht, een artikel in bionieuws: “Schimmel beëindigde steenkooltijd”, gepubliceerd precies op mijn verjaardag, ja logisch dat ik het gemist heb. Wel een erg leuk verhaal en illustratief van hoe door een “kleine” genetische aanpassing het aanzien van de natuur totaal kan veranderen. Eerst het ontstaan van lignine en dan na een tijdje de afbreker van dit stofje.

 2. Heel erg interessant en leerzaam.Je bewondering voor de natuur,die volgens Spinoza Deus/God is,neemt toe.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s