Over natuur en de stad

door Han van Hulzen

Eten uit de winternatuur als je in de stad woont maart 26, 2013

Filed under: Stadsnatuur — Han van Hulzen @ 9:00 am
Tags: , , , ,
winterfoto Heemraadssingel, brug Mathesserlaan Rotterdam

Heemraadssingel Rotterdam

Stel het is echt crisis. Het is winter en de winkels zijn leeg. Wat zou je dan uit de stadsnatuur kunnen oogsten om op zijn minst in leven te blijven? Als eerste zou ik eens bij de dieren te raden gaan. Hoe komen die eigenlijk de winter door? Wilde dieren hebben zich eerst goed voorbereid en hebben ergens een wintervoorraad verstopt. Je kan de wintervoorraad ook zelf meedragen door je vóór de winter kogelrond te eten zoals veel vogels doen. En dan is er nog de mogelijkheid van een winterslaap. En wat deed de oermens, de jager-verzamelaar?

Wanneer je zelf geen wintervoorraad hebt ben je vooral aangewezen op de voorraad van anderen. En verder… Voor het plantaardige zul je het voornamelijk ondergronds moeten zoeken in de winter, zoals knollen en bollen van geofyten (planten met een reservevoorraad voor barre tijden). Bijvoorbeeld de oorspronkelijk Noord-Amerikaanse aardpeer, een woekerplant met eetbare knollen. Of wortels van de koningskaars die soms te vinden zijn in de spoorwegberm. Voor een verse salade is het nog vroeg, maar speenkruid dient zich als eerste aan. Paddenstoelen zijn er niet in de winter, behalve de oneetbare zoals het kurkdroge elfenbakje of de krulhaarkelkzwam die vol met antivries zit. Alhoewel er ook lekkere antivries bestaat zoals suiker. Als je het er voor over hebt kun je een tochtje naar de duinen overwegen waar de stekelige sleedoorn groeit. De wrange sleepruimen zijn door de nachtvorst lekker zoet geworden.

In de winter zou ik zelf toch niet graag een strenge vegetariër zijn. Denk aan die extra gevulde eenden en duiven. Soms zie je wel eens een eenzame visser langs de maas want je zou het bijna vergeten, er zwemt daar heerlijke vis. Vooral snoekbaars, paling en de culinaire tong worden hier gevangen. Alhoewel paling een beetje aan winterslaap doet.

Als je al het bovenstaande om ethische of andersoortige redenen niet ziet zitten is de regenworm misschien een alternatief. Heel diep graven, en ze zijn ook in winterslaap. De eerste recepten zijn al op internet te vinden. Nog heel even en we worden weer omringd door gemakkelijk te oogsten voedsel, het is lente.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s